Besplatni Hosting | Web Hosting | Zakup Domena | Supetar - Brac - Croatia | MaXtel | Mikrotik Web Shop | Croatia Holidays | Apartments Croatia
Besplatni Hosting | Web Hosting | Zakup Domena | Supetar - Brac - Croatia | MaXtel | Mikrotik Web Shop | Croatia Holidays | Apartments Croatia

Z A G O R

Z A G O R

  Specijal Broj 8 izašao je aprila 1996. godine
  Crna duša (Anima Nera)   Zagor se suočava sa samim sobom

  Tekst i scenario: Boseli - Colombo
  Crtež i naslov: Galieno Feri

  Duh sa sekirom je hrabri junak koji je nepobediv u mnogim avanturama. Teško da Zagor ima dostojnog protivnika. Osim Helingena čiji atomi su rastureni svuda po svemiru retki su oni koji su mogli uplašiti Gospodara Darkvuda.
  Zagoru se jedino može suprotstaviti drugi Zagor. Ali ne obični dvojnik koji fizički liči na njega i koji je par puta poražen, nego sam Zagor u istom telu ali sa tamnom stranom duše.
  Ova priča nastala je zaslugom čataoca iz Prata, Franku Gareti (Francu Carretti). On je predložio da se oživi Zagorov tamni alter ego, njegovu mračnu stranu ako je ima - no za ovu priču mora da je ima, a sve prema Stivensonu i njegovoj knjizi "Doktor Džekil i mister Hajd". Ova ideja je zainteresovala je Boselija i Kolomba, koji su se udružili za ovu priliku i uz majstora crteža Feri Galijena dali kao rezultat ovu priču.
  Ovde osim crnog Zagora u njegovom mračnom kostimu, pojavljuje se i gospodar zla Vendigo (pojavio se i u specijalu broj 4, "Crni plamen"). Zagor u borbi protiv svog mračnog protivnika ima pomoć svojih prijatelja među kojima se ističu vrač Mohikanaca, Mnogooki i hrabri dečak Tim, koji će postati jedan od vernih Zagorovih prijatelja.

  U veoma davno vreme odigrala odlučujuća borba između dobra i zla. Ratnici na strani dobra predvođeni hrabrim Kaidanom pobedili su zlog duha Vendiga i njegove sledbenike. Mesto na kom se odigrala poslednja bitka, a na kojem se nekad uzdizala Crna kula, spaljeno je i razrušeno. Tu su postavljeni sveti spomenici, da brane ponovni dolazak sila zla. Hiljade godina kasnije, Zagor nehotično, prilikom potere za trojicom bandita koji su oteli mladu indijanku, krvari iz zadobijene rane po prokletom tlu. Time se pokreće zlo koje spava na tom mestu, odnosno to probuđuje ,Crnu Dušu'!
  Ovo je drugi susret Zagora sa Vendigom, nakon onog u četvrtom specijalu naslova ''Crni plamen (La fiamma nera)''. Inače, u ''Crnom plamenu'' se Zagor, Hejoka i ostali bore protiv Vendiga u zemlji Vakan, da spasu svetu vatru čiji su čuvari narod Mandana. U Italiji ovaj naslov objavljen je istovremeno kad i treće pojavljivanje Vendiga (u stalnoj seriji), i to u epizodi "Hellingen je živ!" Pojavljuju se i mnogi drugi poznati likovi iz Zagorovih avantura, kao što su: Tonka, Mnogooki, Kiki Manitu i Tim “Čisto Srce“, koga će kasnije biti i u specijalu "Anđeo smrti". Pojavljuje se ''Čuvar kraja vremena'' ili jednostavno ''Tekeli-li'', koji će se pojaviti i kasnije u epizodi ''Dvoboj u svemiru''. O njemu je pisao E. Alan Po u jednom od svojih djela, a inače se i Po pojavljuje kao jedan lik koji pomaže Zagoru da bi dobio ,Dvoboj u svemiru'...

  Natprirodno u Zagoru je vremenom sve više bilo prisutno. Možda mu je to davalo onu draž, da ne bude klasični vestern, nego da bude nešto drugačije ili bolje. Radnja ''Crne duše'' počinje u Darkvudu, na mestu gde je nekad bila sudbonosna bitka između dobra i zla. Hrabri junaci na strani dobra su pobedili, međutim zlo je opstalo da čeka novu priliku. Zagor se mora boriti protiv svog brata, Crnog Zagora. Ovaj je po pitanju snage potpuno ravnopravan originalu, ali je po zlobi u velikoj prednosti. Darkvud može biti uništen od strane vojske smrti, a ljudi pobijeni i pretvoreni u poslušne ne-mrtve marionete. A ako Zagor pobedi i ubije svog zlog blizanca, i sam će umreti.
  Crtež je dobar, ali ne i odličan, u stvari samo stari Feri je uvek odličan, dok je ovo novo ipak za nijansu u zaostajanju. Naslovnica je ipak u rangu boljih. U svakom slučaju ovo je jedan od boljih specijala, zabavan ali i dosta morbidan. A ta morbidna crta je sve više zastupljena, pa se po tome Zagor približio Dilan Dogu.

Sve strane iz specijala broj 8. koji je objavljen pod naslovom 'Crna duša':

   

Crna duša (Sp. 8)