Besplatni Hosting | Web Hosting | Zakup Domena | Supetar - Brac - Croatia | MaXtel | Mikrotik Web Shop | Croatia Holidays | Apartments Croatia
Besplatni Hosting | Web Hosting | Zakup Domena | Supetar - Brac - Croatia | MaXtel | Mikrotik Web Shop | Croatia Holidays | Apartments Croatia

Z A G O R

Z A G O R

  Broj 4 izašao je Oktobra 1965, a ponovljen je septembra 1986 godine.
  Žuti gavran
  Scenario i crtež: Galieno Feri

  Stari traper Boston Joe pronalazi blago trojice okorelih zločinaca koji ga zbog tog otkrića ubiju. No, pre nego toga Boston Joe, dok se nalazi na samrti otrkiva zašto je tražio zlato. Zagoru poverava gde je sakrio blago, te ga moli da pronađe njegovog nećaka Roberta koga su oteli Indijanci. Zagor mu obećava da će pronaći njegovog nećaka koga su kidnapovali Indijanci mnogo godina ranije. Zagor, nakon što će srediti problem sa blagom, kreće u potragu za dečakom iz plemenom Foksa, koji su pak zavedeni u zamku trgovaca oružjem! Duh sa sekirom otkriva trgovce koji nude oružje poglavici Foksa. Ali isto tako otkriva da je sin poglavice Foksa, Bežeći Jelen...

  U originalnom broju: Na stranama 3 do 116, okončana je ova avantura. Na stranama 116 do 130 počinje "Zagor protiv Zagora".

  *Ova epizoda je bila bila objavljena dva puta u izdanju Dnevnika, LMS broj 40 i ZS broj 474. Izdavači Dnevnika su prekrstili naziv Foksa u naslovu sa Ratnik Roksa! U ZS 474 ima dosta izbačenih ili preskočenih stranica.
  *Feri je ovom pričom uradio četvrtu od ukupnih šest!

  "Zlato iz reke" je Ferijeva najduža priča, koja izgleda velika u poređenju sa njegovim ranijim kraćim i dinamičnim pričama. Zagor ima dva glavna problema kojima će se zabaviti, a veza među njima je stari traper zvani Boston Joe. To je dobrodušan traper ili kopač, koji se sticajem okolnosti nađe u prilici da rukama zahvati u sanduke pune blaga. No, to blago će takođe biti i njegovo prokletstvo koje će mu doći glave. Ovde Feri kao autor priče iskupljuje lik naizgled pohlepnog Joa i daje mu opravdanje kao motiv za zadržavanje blaga. Naime on je tim novcem htio pronaći svog davno nestalog nećaka...
  Prvi deo priče obrađuje potragu za blagom i sukob sa trojicom zločinaca. Vođa je Riđokosi Martin, majstor u korištenju biča i čovek bez skrupula. Njegovi ortaci su indijanac Mingo i hladni revolveraš Skot. Oni su uobičajeni tip zločinaca koji ne prezaju ni od ubistva samo da bi zadovoljili svoju pohlepu. Odlika ove epizode je svakako akcija na svakom koraku, a Feri pruža mali uvid u unutrašnje stanje propalica.

  Drugi deo priče može da se nazove "Žuti Gavran", kako je to učinjeno u drugim prevodima i obradama. To ime se odnosi na poglavicu Foksa. Ovaj deo priče za prvi deo veže Zagorovo obećanje starom Boston Jou. U tim prvim pričama to je i bilo zanimljivo što se jedan deo priče prepliće sa drugim, ali pri tome likovi su potpuno različiti.
  Glavni negativni likovi su dvojica trgovaca oružjem, Hari Vatson i njegov grubi asistent Brajan. Trgovci oružjem su česta tema kod Zagora, ali činjenica je da se ovde pojavljuju po prvi put. Oni koriste lepe reči i obećavaju Indijancima puno pušaka, a time ih prisiljavaju da se upuštaju u nekontrolisani lov samo zbog koža. A od tih koža stvarnu korist mogu imati samo trgovci. Žuti Gavran je bio dobar poglavica, no vrlo naivan, koji je zaslepljen slavom o moći koja mu je obećana.
  Zagor i Čiko su zarobljeni, a u šator gde su vezani, pojavio se lik dečaka za koga Zagor naslućuje ono za čim traga... Bežeći Jelen, jeste dečak koji je odrastao među Indijancima pa je već potpuno poprimio odlike Indijanaca.

Sve strane iz broja 40. LMS-a, objavljen pod naslovom 'Zarobljenici Roksa':

   

   

Žuti gavran