Besplatni Hosting | Web Hosting | Zakup Domena | Supetar - Brac - Croatia | MaXtel | Mikrotik Web Shop | Croatia Holidays | Apartments Croatia
Besplatni Hosting | Web Hosting | Zakup Domena | Supetar - Brac - Croatia | MaXtel | Mikrotik Web Shop | Croatia Holidays | Apartments Croatia

Z A G O R

Z A G O R

  Broj 20 je izašao februara 1967, a reprint je bio januara 1988 godine.
  ,Pakao živih'

  Tekst i scenario: Gvido Nolita   Crteži i naslovna: Galieno Feri

  Duh sa sekirom je pozvan da bude pratnja za prevoz velike sume novca. No, konvoj koji je vodio, bio je žrtva zasede. Vojnici koji su bili u pratnji sa Zagorom ubijeni su, a i on je bio teško ranjen. Neočekivana pomoć stiže od Tavara. To je vrač koji je napustio svoje pleme i živi osamljen. Nakon što se zalečio i malo oporavio, Zagor se uputio u grad, no tamo ga je čekalo iznenađenje. On je bio optužen za krađu novca i nakon što se predao bez većeg otpora, bio je osuđen na težak rad u zatvoru, gde jedino postoji borba za goli život!

  U originalnom broju 20: od strane 3. do 19, kraj prethodne avanture (,Indijanska teritorija'). Na stranama od 19 do 130, "Tragična misija". Završetak priče je u sledećem broju (Zagorov gnev) do 12 strane.

  Zagor broj 21; prvo izdanje je bilo marta 1967, a ponovljen je februara 1988 godine.
  Zagorov gnev

  Zagor otkriva ko je bio mozak za pakleni plan koji ga je koštao teških muka u zatvoru.
  Ali on takođe mora vratiti dug Tavaru, koji mu je spasio život. Usamljeni vrač je zapravo zarobljenik poglavice Tunicana, koga zovu Mister-Mister. On se trudi i želi naslediti najgore osobine belih ljudi!
  Nakon što je pomogao svom prijatelju, Duh sa sekirom mora se nositi sa drevnim egipatskim mumijama koje se vraćaju u život!

  U originalnom broju: od strane 3. do 12, završena je prethodna avantura. Na stranama od 12. do 83, ,Nestali vrač'. Na strani 84. do 130, "Zaseda".

Sve strane iz broja 86. LMS-a, koji je objavljen pod naslovom 'Ruka pomirenja':

   

     

  Broj 20 koji je izdat pre više od četiri decenije bio je tada još uvek uhodavanje autora koji su gradili lik Zagora. Uvod je uvek bio dosta naivan u nameri da kroz komične, ali naivne elemente, privuče pažnju publike koja je u ono vreme bila mlađeg uzrasta. Ali to se tokom vremena dosta promenilo. Tako je najblaže rečeno, naivno to da neko može gajiti medvede, za ono što postoji u uvodu ove priče.
  Ipak nakon toga nastaje ozbiljniji deo priče gde je Zagor uvučen u zamku, gde i on strada. Da je ovo još bilo uhodavanje autora pokazuje to što se stradanje Zagora i njegovo spašavanje prikazuje odmah. Time se smanjuje elemenat isčekivanja i napetosti. Da je na nekoj strani načinjen prekid, pa prikazano čekanje vojske ili Čika da se oni pojave sa novcem, a posle i potraga u kojoj bi pomislili da je i Zagor stradao, bilo bi zaista napeto njegovo pojavljivanje posle deset dana nakon njegovog oporavka. No sve to se nije desilo i takav način pisanja priče sledio je dosta vremena kasnije.
  Ipak i pored nekih propusta, priča iz tog vremena je zanimljiva i dinamična, naročito zbog toga što se Zagor nalazi u zatvoru koji je veoma opasan i iz koga je nemoguće pobeći. Pokušaj bega koji je ipak učinjen, nije uspeo, tako da se Zagor našao u veoma očajnoj situaciji. Pred svojim očima video je jedino tamu samice u kojoj se našao. Izlaz odatle nije postojao osim da iz nje izađe mrtav...
  Sledi dinamičan kraj u kome će se otkriti ko stoji iza paklenog plana u kome je počelo Zagorovo stradanje! Nakon toga pruža se ,Ruka pomirenja' za onog ko ga je osudio na težak doživotni rad i boravak u zatvoru.