Besplatni Hosting | Web Hosting | Zakup Domena | Supetar - Brac - Croatia | eRaÄŤun eposlovanje.hr | Mikrotik Web Shop | Croatia Holidays | Apartments Croatia
Besplatni Hosting | Web Hosting | Zakup Domena | Supetar - Brac - Croatia | eRaÄŤun eposlovanje.hr | Mikrotik Web Shop | Croatia Holidays | Apartments Croatia

Z A G O R

  Zagor je junak stripa koji iako je kostimiran, ipak se dosta razlikuje od američkih super heroja. On ne poseduje nikakve nadljudske sposobnosti osim snage, veštine i inteligencije, iako se za to može smatrati da u mnogome prevazilazi granice normale. On mrzi nepravdu i ceo svoj život je posvetio borbi protiv kriminala i zlikovaca najnižeg kova. Njegovo pravo ime je Patrik Vilding (Patrick Wilding). Kao dečak preživeo je strašnu tragediju u kojoj stradaju njegovi roditelji. Zagor se spasio zahvaljujući ocu koji ga baca u reku iz koje ga kasnije izvlači ,Lutalica Fici' (Wandering Fitzy). To je simpatični lutalica i filozof koji je napustio civilizaciju da bi živeo u miru i tišini u prirodi. Fici zamjenjuje Zagoru izgubljenog oca i uči ga mnogim veštinama, pre svega životu i opstanku u prirodi. Zagor uz njega savladava veštinu rukovanja sekirom do savršenstva. U vreme dok još nije nosio svoj prepoznatljivi kostim Zagor se obračunava sa Salomonom (Salomon Kinsky), glavnim krivcem za stradanje svog oca. No na samrti Salomon ima snage da mu otkrije pravu istinu o mržnji i osveti prema njegovom ocu. Zagor u istom trenu gubi svog drugog oca i mentora Wandering Fitzya koji je stradao u okršaju. Sa bolom, očajanjem, razočarenjem kao dosta teškim i pomešanim osećanjima, tada se mladi Patrik Vilding zaklinje da će se do kraja života boriti protiv nepravde. Posle više avantura, sledi susret sa putujućim pozorištem Salivanovih, koji uzrokuje osmišljanje njegovog kostima i novog imena. Crvena majica sa žutim krugom u kojem je lik orla raširenih krila, treba da znači kako je Zagor izaslanik Manitua.

  Skoro svaki heroj ima nečiju podršku, pa tako i Zagor ima svog vernog pomoćnika i suputnika u brojnim avanturama. Don Čiko Felipe Kajetano Lopez Martinez i Gonzales ili kraće Čiko je simpatični, prožrdljivi i nespretni Meksikanac. Mada pri prvom susretu Čiko nije prikazan kao takav, jer je više puta spasio Zagora iz veoma opasnih situacija. Vremenom on postaje kombinacija između komičnog lika i antiheroja. Zato stalno upada u nevolje nadmudrujući se sa sumnjičavim gostioničarima i barmenima, od kojih pokušava dobiti ručak na kredit ili uz neku prevaru, pri čemu u tome često ima saradnika koji se zove Trampi. To je lutalica kojem Čiko gotovo uvek pokvari "savršeni posao" koji je on predhodno ,razradio'. Čiko ima i indijansko ime "mali čovek sa velikim trbuhom", koje su mu dali indijanci Gavrani.

  Osim Čika, Zagor ima još mnogo prijatelja koji su raspevani, razigrani, hrabri. Mnogo je likova koji su sa više ili manje važnim ulogama, postali pravi učesnici u pričama o Duhu sa sekirom. Među prvima je Tonka, poglavica Mohava koji je i Zagorov krvni brat i veran prijatelj. On zna za mnoge Zagorove tajne i trikove koje Duh sa sekirom koristi da bi održao mir u Darkvudu, ali ga Tonka nikada zbog toga nije manje poštovao. Još od prvog susreta među njima nastaje bezrezervno prijateljstvo i veliko uzajamno poverenje. "Veličanstveni Salivani" su trio koji čine Romeo, Tobija i Horacije, koji su i zaslužni za ,izgled' Duha sa sekirom, pa prema tome i jesu njegovi veliki prijatelji kojima on više puta pomaže u nevoljama koje su ih zadesile. Među prijateljima je Satko il Crvena Strela, čiroki indijanac-advokat. Za njim sledi Gutrum, viking koji je željan da živi u toplim predelima, pa inžinjer Robson, koji je imao problama u izgradnji pruge. Grof od Lapalete je plemić, ali i džeparoš kao i provalnik koji kad treba može da pomogne.
  Zatim sledi Kapetan Fišleg, prekaljeni morski vuk što je prošao mnoge pustolovine koji zahvaljujući svojoj vernoj posadi plovi svojim brodom “Golden baby” preko mnogih mora. Među posadom se izdvaja Ramat, Indijski fakir koji svoja stečena znanja koristi u raznim prilikama pri kojima njegovi prijatelji bivaju zadivljani. Sledi Mnogooki (Many eyes), smešni indijanski vrač koji je dobio ime po tome što zbog slabog vida nosi naočare koje je prihvatio kao odličan izum belih ljudi. Ovaj vrač je u mnogim situacijama osmislio trikove kojim će se Zagor poslužiti da bi pridobio poglavice Darkvuda; Mada potpuno drugačiji od Mnogookog, tu je i Dranki Dak ("Drunky Duck"), koji kao Darkvudski poštar stalno je prilici da smišlja podvale koje sprema Čiku. Doktor Lester ili često samo Dok, predstavnik je trapera i veliki Zagorov prijatelj koji svoj nadimak nosi s razlogom. Zapravo kad je on živeo u civilizaciji bio je zubar. Sa njime je često i Rohas koji se prilikom svakog susreta nadmeće sa Zagorom udarcem u bradu.
  Među Zagorove prijatelje može se ubrojati Kopač Bil (Digging Bill), smušeni tragač za blagom, čija velika želja da pronađe zakopano blago vrlo često uvlači Zagora i Čika u potpuno neplanirane pustolovine u kojima ih čekaju brojne neprilike; U slične nevolje i avanture Zagor se nalazi i zbog svog prijatelja detektiva, koji voli ,ne-ubedljivo' da se maskira. Bat Baterton je jedan od dvojice braće koji sa svojom agencijom često ulete u neprilike. Baron Ikarovo Pero je izumitelj koji je Više puta omogućio Zagoru da leti, ali ne baš prilično dugo. U raspevane prijatelje koje Zagor ima sigurno se najčešće pojavljuje Džimi Gitara, koji je ne samo muzičar nego i varalica, ali koji ne ostavlja prijatelje u nevolji, zbog čega može i da strada.

  Osim brojnih prijatelja, tu su još brojniji neprijatelji, među kojima se ističe Helingen, zasigurno najveći Zagorov neprijatelj. Ovaj psihopatski i ludi genij sa izumima ispred njegovog vremena konstruisao je golemog Titana (prvi susret), napravio je bojeve rakete, ostvario kontakt sa vanzemaljcima i uspeo pobediti smrt. Uz njega sledi ništa manje opasan protivnik, sa kojim se Zagor sukobio nakoliko puta. Već od prvog susreta, baron Rakosi, je postajao sve opasniji vampir, koji kao oličenje noći želi da vlada sa sve većim brojem podanika od kojih mnogi pripadaju tome svetu tame. Kao i Helingen ovaj lik se vraća u život više puta i sigurno će još mnogo puta stati na put Duha sa sekirom; Sledi Kandrax, Keltski druid sa magičnim moćima sa kojim se Zagor takođe sreo nekoliko puta. Muđu protivnicima koji se kasnije pojavljuju, Mortimer je sigurno jedan od opasnih. Ali od svih protivnika koje bi neko imao svakako je najgore boriti se sam sa sobom. Olaf Botegoski je dvojnik sa kojim se Zagor par puta sukobio. No to nije protivnik koji može stati na put ,Duha sa sekirom'. Ono mnogo gore ja kada se Zagor mora boriti sa tamnom stranom svoje duše. ,Crna duša' je tamna strana ili ego junaka koji kada shvata da za pobedu nad silama zla mora da se žrtvuje životom, on je spreman da to i učini.

  Prvi brojevi izlaze u kaiš ("striscia") formatu, da bi nakon što je stekao veliku naklonost čitalaca u Italiji, 1965. godine preuzima "Tex gigante" ili "Bonelli format" i nastavlja izlaziti u okviru edicije Zenith. Prve epizode koje su objavljene u striscia formatu ponavljaju se u novom formatu da bi se zatim nastavilo sa novim epizodama. Do 1980. godine glavni scenarist Zagorovih pustolovina bio je Sergio Bonelli koji je koristio pseudonim Guido Nolitta, da bi nakon toga Zagora preuzeli Marcello Toninelli i Ade Capone, a početkom prošle decenije glavni scenaristi postali su Mauro Boselli i Moreno Burattini. Zagorove epizode pisali su i drugi poznati italijanski scenaristi kao Alfredo Castelli, Tiziano Sclavi, Gianluigi Bonelli i mnogi drugi...
  Važan deo Zagorovog tima i jedan od glavnih uzroka Zagorova uspeha su odlični crtači, među kojima je legendarni Galieno Feri, sigurno najbolji crtač Zagora, koji je Zagoru preneo svoj lik (iz mlađih dana) i koji je nacrtao sve Zagorove naslove, zatim stari majstori Frank Donatelli i Franco Bignotti koji su preminuli. Za njima sledi novi talas autora Carlo Raffaele Marcello, Mauro Laurenti, Raffaele Della Monica, Alessandro Chiarolla, Marco Torricelli, Gaetano Cassaro, Stefano Andreucci, Massimo Pesce , Maurizio Dotti i mnogi drugi...

  Zagor je 2001 godine napunio 40 godina od kada izlazi. Sa dosta novih majstora crteža i pod vođstvom Bosellija i Burattinija treba se nadati da će opstati još puno godina! Sigurno je da se stara avantura nastavlja u novom obliku!

  Ako postoje vaše primedbe ili mišljenja kojima želite nešto da dopunite ili korigujete, to možete da pošaljete na sledeću internet adresu:

vukonik@gmail.com

  Ukoliko vas ove strane podsećaju na neko bolje i bezbrižnije vreme, sigurno ćete se više puta vratiti na njih da ih pogledate. Sa time svakako ćete imati iskustvo više u sagledavanju istorije i izgradnje određenih avantura koje su vremenom smenjivale kroz uticaj različitih autora.

Za sve koji posvete svoju pažnju ovom sajtu, pozdrav od autora sajta:

NIKO